ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΩΝ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε ηλεκτρονικά στις 10/8/17, στο περιοδικό Journal National Cancer Institute, (Johnson SB, et al “Use of alternative medicine for cancer and its impact on survival.” J Natl Cancer Inst 2017; DOI:10.1093/jnci/djx145.) , φαίνεται πολύ χαμηλότερη πενταετής επιβίωση των ογκολογικών ασθενών, που επιλέγουν ως μόνη θεραπεία την εναλλακτική από την κλασική ογκολογική θεραπεία (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ορμονοθεραπεία).

Ως εναλλακτική θεραπεία εννοείται η χρήση βοτάνων, βιταμινών, ιχνοστοιχείων, ομοιοπαθητικών, δίαιτας, βελονισμού.

Οι ασθενείς που επιλέγουν εναλλακτική θεραπεία είναι κυρίως γυναίκες με καρκίνο του μαστού, υψηλού οικονομικού και μορφωτικού επιπέδου. Μελετήθηκαν, ο καρκίνος του μαστού, πνεύμονος, παχέος εντέρου, και προστάτου. Η παρακολούθηση αφορούσε περίοδο πενταετίας.

  • Όσον αφορά τον καρκίνο του μαστού: πενταετής επιβίωση 58,1% των ασθενών με εναλλακτική θεραπεία, έναντι 86,6% με κλασική ογκολογική θεραπεία .
  • Όσον αφορά τον καρκίνο παχέος εντέρου : πενταετής επιβίωση 32,7% των ασθενών με εναλλακτική θεραπεία, έναντι 79,4% με κλασική ογκολογική θεραπεία.
  • Όσον αφορά τον καρκίνο πνεύμονος : πενταετής επιβίωση 19,9% των ασθενών με εναλλακτική θεραπεία, έναντι 41,3% με κλασική ογκολογική θεραπεία.

Μόνο για τον καρκίνο του προστάτου, τα ποσοστά επιβίωσης ήταν ίδια αλλά αυτό οφείλεται στην μακρά επιβίωση των ασθενών με καρκίνο του προστάτου και στο περιορισμένο διάστημα της παρακολούθησης (πενταετία). Δηλαδή η διαφορά στην επιβίωση θα φανεί σε μεγαλύτερο διάστημα.

Η λυπηρή διαπίστωση είναι ότι νέοι ασθενείς, υψηλού μορφωτικού επιπέδου, κυρίως γυναίκες, επιλέγουν εναλλακτικές θεραπείες με πληροφόρηση από το internet ή από φίλους. Είναι γεγονός ότι πρό της ευρείας χρήσης internet και social media, υπήρχε φιλτράρισμα της όποιας πληροφόρησης σε θέματα υγείας. Τώρα δυστυχώς μπορεί ο καθένας να δημοσιεύσει οποιαδήποτε ιατρική παραπληροφόρηση, ατεκμηρίωτα, και να προτείνει θεραπείες που δεν έχουν περάσει τις φάσεις των κλινικών μελετών Ι, ΙΙ, ΙΙΙ, που αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα και την τοξικότητα μιας θεραπείας.

Η ανωτέρω μελέτη δεν αναφέρεται στη συμπληρωματική χρήση εναλλακτικών θεραπειών μαζί με την κλασική ογκολογική αντιμετώπιση, που μπορεί να γίνεται, αλλά αναφέρεται στην αποκλειστική επιλογή εναλλακτικής θεραπείας και την άρνηση κλασικής ογκολογικής θεραπείας.

Η σχέση εμπιστοσύνης και σεβασμού που πρέπει να αναπτυχθεί μεταξύ ασθενούς και ογκολόγου από την πρώτη συνάντηση, είναι βασική για την επιλογή της κλασικής ογκολογικής θεραπείας με τα οφέλη της.

Αυτό προϋποθέτει από την πλευρά του ογκολόγου, χρόνο, σεβασμό στον ασθενή, πειθώ, και κατανόηση των ανησυχιών και των ερωτημάτων του. Είναι κρίμα νέοι ασθενείς, μορφωμένοι να ζούν λιγότερο αρνούμενοι ογκολογική θεραπεία, λόγω παραπληροφόρησης .

 

 

 

 

ΑΘΗΝΑ

21-8-17

ΓΙΩΡΓΟΣ  ΠΑΥΛΑΚΗΣ

ΟΓΚΟΛΟΓΟΣ

ΑΛΚΑΜΕΝΟΥΣ 19 ΧΑΛΑΝΔΡΙ

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.