Αύξηση της εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου σε νέους

 

  • Η συχνότητα καρκίνου του παχέος εντέρου, μειώνεται σε ηλικίες άνω των 50 ετών, ως αποτέλεσμα της αφαίρεσης προκαρκινικών βλαβών (αδενωματωδών πολυπόδων), λόγω του προληπτικού ελέγχου με κολονοσκόπηση. Επίσης η διάγνωση του καρκίνου γίνεται σε πρώιμα στάδια που είναι ιάσιμα. Σε αντίθεση, στους ασθενείς κάτω των 50 ετών, μετά το 1990 παρατηρείται αύξηση του καρκίνου παχέος εντέρου κατά 2-3% κάθε χρόνο, κυρίως με εμφάνιση καρκίνου στο αριστερό κόλον και στο ορθό, σε προχωρημένο στάδιο.
  • Σύμφωνα με μελέτη της Αμερικανικής Ογκολογικής Εταιρείας, που δημοσιεύτηκε 28-2-17 και αφορά την περίοδο 1974-2013, παρατηρείται μεγάλη αύξηση σε ηλικίες κάτω των 55 ετών. 3 στους 10 ασθενείς με διάγνωση καρκίνου παχέος εντέρου είναι μικρότερης ηλικίας των 55 ετών.
  • Η πρόγνωση των νέων ασθενών είναι βαρύτερη, γιατί η διάγνωση γίνεται σε προχωρημένο και συνήθως μεταστατικό στάδιο.
  • Τα αίτια δεν είναι προς το παρόν σαφή. Πιθανολογείται η παχυσαρκία, η καθιστική ζωή και η έλλειψη άσκησης. Επίσης διερευνάται ο ρόλος της σύγχρονης διατροφής στην αλλαγή της μικροβιακής χλωρίδας του εντέρου, η οποία δρά προστατευτικά στην ανάπτυξη καρκίνου.
  • Η αιτία της κακής πρόγνωσης των νέων ασθενών, είναι κυρίως η αγνόηση των συμπτωμάτων (αίμα στα κόπρανα, διαταραχές κενώσεων, άτυπα κοιλιακά άλγη), τόσο από τους ασθενείς όσο κυρίως από τους γιατρούς, επειδή η πιθανότητα κακοήθειας θεωρείται μικρή, λόγω ηλικίας.
  • Επίσης η ανεργία των νέων και η αδυναμία ασφαλιστικής κάλυψης, μπορεί να καθυστερήσει την πρόσβαση σε διαγνωστικό έλεγχο.
  • Περί του πρακτέου, επειδή είναι ανέφικτος ο μαζικός ενδοσκοπικός έλεγχος σε νεαρά άτομα, παραμένει επί του παρόντος η σύσταση για έλεγχο σε άτομα άνω των 50 ετών. Όμως νεαρά άτομα με συμπτώματα όπως αίμα στα κόπρανα, ανεξήγητη αναιμία, διαταραχές κενώσεων, άτυπα κοιλιακά άλγη, πρέπει να υποβάλλονται σε ενδοσκοπικό έλεγχο για αποκλεισμό κακοήθειας.

Γ. Παυλάκης

Παθολόγος Ογκολόγος

28-4-2017

Leave a Reply

Your email address will not be published.